Op 14 juli 1947 werd Pakistan gesticht om Indiase moslims hun eigen land te geven. Daarvoor maakte Pakistan deel uit van Brits Indië. Het Pakistan van 1947 bestond feitelijk uit twee delen, namelijk West-Pakistan en Oost-Bengalen. Samen vormden ze een ‘dominion’ binnen het Britse Rijk en het Britse Gemenebest (British Commonwealth).
Onafhankelijkheid
In 1956 werd dit dominion een zelfstandige republiek. De naam Oost-Bengalen werd veranderd in Oost-Pakistan. In 1971 brak er in Oost-Pakistan een burgeroorlog uit, waarna dat deel van Pakistan zich, gesteund door buurland India, onafhankelijk verklaarde en verder ging als Bangladesh.
De Islamitische Republiek Pakisten gerangschikt…..
West-Pakistan, ging verder als de Islamitische Republiek Pakistan, en telde in 2020 circa 233.500.000 inwoners. Daarmee stond ze op de vijfde plaats van de lijst van landen met de hoogste inwoneraantallen ter wereld. Op de Ranglijst Christenvervolging, die Open Doors begin 2022, publiceerde, staat het land op de 8e plaats, vanwege de vele incidenten die tegen christenen gericht zijn.
Christenen in Pakistan
De circa 4.080.000 christenen in het land hebben het beslist niet makkelijk in dit overwegend islamitische land. Ze worden aangemerkt als tweederangs burgers en hebben te maken met extreem geweld, discriminatie en onderdrukking. Tijdens de coronapandemie werd het de christenen nog moeilijker gemaakt. In sommige plaatsen kreeg men alleen noodhulp, als men het christelijk geloof opgaf en zich bekeerde tot de islam.
Zwaar werk en armoede
Zoals eerder aangegeven, worden de christenen in Pakistan aangemerkt als tweederangs burgers. Ze komen in de regel slechts in aanmerking voor zwaar en smerig werk en ontvangen daarvoor zeer karige salarissen. Veel Pakistaanse christenen leven dan ook in zeer armoedige omstandigheden.
Blasfemiewetten
Op grond van de blasfemiewetten worden er regelmatig christenen vals beschuldigd van (bijvoorbeeld) het beledigen van de profeet Mohammed, etc. Het intrieste verhaal van Asia Bibi, die maar liefst 9 jaar lang, op grond van valse beschuldigingen, in de dodencel zat, is een sprekend voorbeeld. Op de site van de SDOK vindt u meer informatie over deze Pakistaanse vrouw. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken, waarna ze, samen met haar gezin, noodgedwogen naar Canada uitweek. De reden? In haar eigen land kon ze niet meer veilig over straat gaan.
Moslims die zich bekeren tot het christendom, worden gezien als afvalligen. Deze christenen zien zich veelal genoodzaakt een dubbelleven te leiden omdat ze hun leven anders niet meer veilig zijn.
Overig geweld en tegenwerking tegen Pakistaanse christenen
Naast discriminatie en valse beschuldigingen tegen christenen, zijn er ook regelmatig (bom)aanslagen op kerken.
Daarnaast ondervinden christelijke gemeenten die zich bezighouden met evangelisatie en jongerenwerk veel tegenstand. Die tegenstand is niet alleen afkomstig uit hun directe omgeving. Ook de overheid werkt dergelijke kerken tegen. Zo worden kerkleiders regelmatig gearresteerd omdat ze zich niet aan de strenge regels houden. Door op die manier angst te zaaien onder de kerkgangers en voorgangers, probeert men de gemeenten te ontmoedigen en groei van de kerken tegen te gaan.
Boeken over het christenleven in Pakistan:
Er zijn meerdere boeken geschreven over het christenleven in Pakistan. Ik noem hier een tweetal boeken, namelijk:
– de Verscheurde sluier
en
– Parfum in Pakistan
Beide boeken zijn zondermeer indrukwekkend te noemen. Wat mij vooral in het laatste boek raakte, is de wel heel bijzondere band die de hoofdpersoon van het boek heeft met haar Hemelse Vader. Het is een relatie waar iedere gelovige van mag leren.