COMOREN

De Comoren is een staat, die bestaat uit een eilandengroep in de Indische Oceaan. Er zijn vier grotere eilanden, namelijk Anjouan, Grande Comore, Mayotte en Mohéli en een aantal zeer kleine eilanden. Al deze eilanden liggen ten noordwesten van Madagaskar.

VERLICHTING?
In 2021 kwamen de Comoren nog voor op de door Open Doors samengestelde ranglijst van 50 landen waar christenvervolging het hevigst is. In 2022 is dat niet meer het geval. Het lijkt er dus op dat er verlichting gekomen is voor de christenen van deze eilandgroep. Maar is dat ook zo?

DE GRONDWET VAN DE COMOREN
Wie de grondwet van de Comoren er op naslaat, zal ontdekken dat die wet gebaseerd is op beingselen van de Islam. Het propageren van andere religies dan de Islam is dan ook illegaal op de Comoren. Wie zich bekeert tot het christendom kan zelfs worden vervolgd.
Daarnaast zal men in de regel te maken krijgen met sociale vervolging, zoals intense tegenwerking van familie en de samenleving. Vaak rest de bekeerlingen op de Comoren weinig anders dan hun geloof ondergronds te beoefenen.

DEMOCRATIE OF RADICALE ISLAM?
Alhoewel er in de politiek en onder de bewoners sprake lijkt te zijn van een verlangen om te komen tot een meer democratische getinte samenleving, groeit de invloed van de radicale islam. Radicale geleerden, van wie velen zijn opgeleid in andere moslimlanden, dringen aan op strengere islamitische wetten.

UIT DE RANGLIJST!?
Vraagt u zch hoe dat zit met het verdwijnen van de Comoren uit de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, terwijl er weinig tot niets veranderde aan de omstandigheden van de christenen in het land?.
Dat is waarschijnlijk het gevolg geweest van het feit dat in één of meer andere landen de vervolging aanzienlijk is toegenomen. Het lijkt er op dat de Comoren op grond daarvan in 2022 ‘ontsnapte’ aan een vermelding op de lijst van 50 landen.

BLIJF BIDDEN VOOR DE CHRISTENEN VAN DE COMOREN
Eén ding staat echter vast. Het blijft zaak om voor de christenelijke broeders en zusters op deze eilandengroep te blijven bidden. En niet alleen voor hen maar ook voor de vele moslims die daar wonen, opdat ook zij de Weg, de Waarheid en het Leven* mogen leren kennen.

*zie Johannes 14, vers 6

Stof tot nadenken

Landenoverzicht

Voorgaand land

Volgend land