CHINA

Met bijna 100 miljoen christenen is de christelijke kerk de grootste sociale macht in China die niet wordt gecontroleerd door de regerende Communistische Partij. Dat is de Chinese overheid een doorn in het oog. Al jarenlang spant zij zich in om de invloed van de christenen aan banden te leggen. En daar blijft ze mee doorgaan.

GEVANGEN CHRISTENEN, KERKSLUITINGEN…..
Eén van de manieren om de christenen tegen te werken, is door een aanzienlijk aantal gelovigen tot (vaak lange) gevangenisstraffen te veroordelen. Ook worden er met grote regelmaat kerkelijke bijeenkomten verstoord in verschillende provincies en worden er (sinds jaar en dag) kerken gesloten. Verhuurders worden onder druk gezet om te stoppen met verhuren van ruimtes aan christenen. In  2017 werden enkele van de ondergrondse kerken in China gedwongen om zich bij de door de staat gecontroleerde Three-Self Patriotic Movement aan te sluiten. In 2018 werd een nieuwe wet op de religie uitgerold.

STEEDS VERDERGAANDE CONTROLE EN BEPERKINGEN DOOR DE OVERHEID
De overheid blijft zich dus volop inspannen om de totale controle te verkrijgen over de gehele bevolking en over de christenen (en moslims) in het bijzonder. Zo wordt (bijna) alles wat je -als christen- online publiceert of communiceert gecontroleerd. Ook zijn bijna alle online bijbels in China door de overheid van het internet gehaald.
Een andere maatregel is die voor jongeren die nog geen 18 jaar oud zijn. De Chinese overheid verbiedt hen om kerkdiensten te bezoeken.

Meer informatie over christenen in China?
Wilt u weten waar christenen in China nog meer mee te maken krijgen? Bezoek dan de website van Open Doors. 

Stof tot nadenken

Landenoverzicht

Voorgaand land

Volgend land