De Centraal-Afrikaanse Republiek (kortweg CAR) is één van de armste landen ter wereld. Het land, dat jarenlang een Franse kolonie was, werd op 13 augustus 1960 een onafhankelijke staat.
VAN 1960 TOT AAN 2013
Tijdens de eerste 30 jaar van haar onafhankelijkheid telde het land meerdere presidenten. De meesten van hen kwamen door middel van geweld en/of verkiezingsfraude aan de macht. In 1993 werden er voor het eerst democratische verkiezingen gehouden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Deze verkiezingen werden gewonnen door Ange-Félix Patassé. Hij werd in 2003 afgezet door generaal François Bozizé. Deze generaal won vervolgens de democratische verkiezingen in 2005. Hij bleef tot begin 2013 aan de macht. Toen werd ook hij na een coupe afgezet.
BURGEROORLOOG
Sinds het einde van 2012 heerst er een burgeroolog in het land.
De NOS pubiceerde op 26 november 2013 een artikel over wat er toen gaande was in de CAR.
Men schreef ondermeer:
‘De president van de CAR werd in maart afgezet door moslimrebellen. Sindsdien wordt het land geteisterd door geweld van gewapende groeperingen. Tienduizenden mensen zijn gevlucht. In hun opmars vielen de moslimrebellen geregeld kerken aan, wat leidde tot vergeldingsacties van christelijke milities.’ -klik hier voor de volledige tekst van het NOS-artikel-.
HET VERVOLG – VREDE?!
Op 3 februari 2019 sloten de regering en veertien milities een vredesakkoord tijdens onderhandelingen in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Helaas is er tot op de dag van vandaag sprake van veel geweld in de CAR. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een (rood) negatief reisadvies afgegeven. Dat wil zeggen dat men iedereen afraadt naar het land te reizen, vanwege de zeer onveilige situatie.
OPEN DOORS OVER DE CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK
De Centraal-Afrikaanse Republiek neemt op de Ranglijst Christenvervolging 2022 van Open Doors de 31-ste plaats in. Open Doors schrijft o.a.:
De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen in Afrika. Al jaren vechten verschillende gewapende groepen met elkaar. Hoewel het land voor ruim 75 procent uit christenen bestaat, is het verre van veilig voor christenen. Vooral christenen in de noordelijke regio’s lopen risico op vervolging. -klik hier voor het vervolg van het artikel-
GEBEDSVLOG
Regelmatig roepen organisaties als SDOK en Open Doors christenen op te bidden voor medechristenen in landen waar vervolging is. Op 18 augustus 2022 plaatste Open Doors een zogenaamd gebedsvlog op haar YouTube kanaal, waarin werd opgeroepen om voor een jonge christelijke vrouw in de Centraal Afrikaanse Republiek te bidden. Deze vrouw en haar zoontje waren getuige van een verschrikkelijke gebeurtenis. Via deze link kunt u dit bericht bekijken en beluisteren.