BURKINA FASO

Burkina Faso is een republiek in West-Afrika. Het land heeft geen direkte toegang tot zee. De volgende landen liggen rondom Burkina Faso: Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. Het land staat op de 14e plaats van de lijst van armste landen ter wereld. 

RELIGIE IN BURKINA FASO
De grondwet van Burkina Faso belooft haar burgers religieuze vrijheid. Wel moeten religieuze organisaties zich bij de overheid registreren. Circa 50% van de 21.500.000 inwoners behoren tot de islam. Ongeveer 25% van de bevolking hangt traditionele natuurreligies aan. En zo’n 20 procent van de bevolking is christen (waarvan de meerderheid katholiek is).

VAN REDELIJK HARMONIE NAAR…..
Jarenlang leefden de aanhangers van de religies in redelijke harmonie met elkaar samen. Maar in de afgelopen jaren is daar een enorme kentering in gekomen, door de opkomst van extremistische islamitische groeperingen in de regio, waarin het land ligt. Zoals AQIM, oftewel Al Qaida in de Islamitische Maghreb.

EXTREEM GEWELD
Doordat de overheid de (christelijke) bevolking niet voldoende te hulp schoot, groeide de macht en invloed van de extremistsche islamitische groeperingen. Veel christenen sloegen op de vlucht. Veel kerken werden door de extremisten gesloten. Al met al is de positie van de christenen kwetsbaar geworden, vooral in het noorden en oosten van het land. Zo is er sprake van seksueel geweld tegen christelijke vrouwen en meisjes. En daar blijft het niet bij, ook moorden en onthoofdingen vinden plaats.

MEER INFORMATIE?
Wilt u meer informatie over christenvervolging en Burkina Faso? Bezoek de website van Open Doors.

Stof tot nadenken

Landenoverzicht

Voorgaand land

Volgend land