Ingesloten door omliggende landen en arm! Zo kan je het in Zuid-Amerika gelegen Bolivia omschrijven. Het land heeft de grootste inheemse bevolking van Latijns-Amerika.
KATHOLIEK EN TRADITIE
Veel bewonersvan het land behoren tot de (Rooms) Katholieke kerk. Veel van de inheemse indianen vermengen hun Roomse geloof met elementen uit het traditionele (heidense) geloof van hun voorouders.
RELIGIEUZE VRIJHEID?
Net als bij veel andere landen die in hun grondwet hebben opgenomen dat er sprake is van godsdienstvrijheid, bestaat ook in Bolivia de nodige onderliggende wet- en regelgeving. En juist die wetten en regels zorgen ervoor dat er de nodige beperkingen opgelegd kunnen worden aan o.a. (bepaalde stromingen binnen) het christendom.
DE GRONDWET VAN 2008
Met de komst van de nieuwe grondwet van 2008 kwam er officieel een einde aan de voorrangsbehandeling die de Rooms-Katholieke kerk genoot. Eindelijk leken alle kerkgemeenschappen op basis van de grondwet gelijke rechten te krijgen. Maar vervolgens werd de kerkregistratiewet ingevoerd. En door die onderliggende wet konden er alsnog beperkende regels worden voorgeschreven aan kerken. Zo kreeg men o.a. te maken met het beperken of verbieden van straatevangelisatie. De Evangelische beweging besloot daarop een aanklacht in te dienen om op die wijze de registratiewet ongrondwettig te laten verklaren.
DRUGS, POLITIEK EN….
De Boliviaanse regering, die jarenlang onder leiding stond van president Morales, werd beschuldigd van nauwe banden met de drugshandel. Kerken die tegen de drugshandel protesteerden, kregen te maken met de nodige tegenwerking van de overheid.
President Morales werd uiteidelijk in 2019 door het leger afgezet. De toekomst zal uitwijzen hoe de nieuwe president, Luis Arce, zich opstelt tegen de drugshandel en kritische christelijke kerken.