AFGHANISTAN

Afghanistan, dat officieel de Islamitische Republiek Afghanistan wordt genoemd, ligt in Centraal-Azië. Het land telt ongeveer 38 miljoen inwoners en heeft een tribale samenleving. Dat wil zeggen dat de bevolking in stamverband leeft. In 2021 kwam de radicaal islamitische Taliban, na een razendsnelle, gewelddadige opmars, weer aan de macht in het land.

GRONDGEBIED EN BUURLANDEN
Het grondgebied van Afghanistan omvat ruim 652.000 km² (ter vergelijking: Nederland telt 41.543 km²) . Het land heeft de volgende buurlanden:
Pakistan in het zuiden en oosten, Iran in het westen, Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden en tenslotte China in het verre noordoosten. 

ALLEEN ISLAM
Het is in Afghanistan niet toegestaan om een ander geloof aan te hangen dan de Islam. Wie de Islam verlaat, wordt gezien als iemand die zijn of haar stam verraadt. De afvallige wordt uitgestoten door de stam en is zijn leven niet meer veilig.

CHRISTENEN IN AFGHANISTAN
Christenen die ontdekt worden, kunnen naar een psychiatrische instelling worden gestuurd, omdat geen geestelijk gezond persoon de Islam zou verlaten. De (christelijke) doop is een misdaad waarop de doodstraf staat.

AFGHANISTAN OP DE RANGLIJST CHRISTENVERVOLGING
In de door Open Doors samengestelde Ranglijst Christenvervolging stond Afghanistan vele jaren op de tweede plaats, vlak achter koploper Noord-Korea. Als gevolg van de recente machtsovername/staatsgreep van de Taliban  in Afghanistan is de situatie voor de christenen in het land dusdanig verslechterd dat het land nu (2022) weer op de eerste plaats staat.

OPEN DOORS?
Wilt u meer weten over het werk van Open Doors weten en wat deze instantie voor de vervolgde christenen in Afghanistan doet? Klik dan hier.  


Stof tot nadenken

Landenoverzicht

Geen voorgaand land

Volgend land