ZIJ MOGEN DE HEMEL NIET ZIEN

Soon Ok Lee werkte als opzichtster van een distributiecentrum in Noord-Korea. Als loyaal lid van de communistische partij zette zij zich volledig invoor haar land en voor de verafgode leider (destijds Kim Il Sung; nu Kim Jong Il). Zij viel in ongenade nadat zij weigerde mee te werken aan de zelfverrijking van hebberinge ambtenaren. Soon Ok Lee overleefde zes jaren in de strafkampen van Noord-Korea. Ook binnen de gevangenismuren bleef zij haar beste krachten geven. Bij hoge uitzondering kreeg zijn in 1992 haar vrijheid terug.

Dit unieke ooggetuigenverslag laat zien hoe gezagsgetrouwe burgers in Noord-Korea van de ene op de andere dag van al hun rechten beroofd kunnen worden. ‘Staartloze dieren’ worden zij genoemd. Wie neemt het voor hen op?


‘Bij de aankodiging van mijn vrijlating waren de ogen van alle gevangenen op mij gericht. Hun ogen zeiden: ‘Wees onze getuige als je uit de gevangenis bent. Het gaat er niet alleen om dat jij een beter leven krijgt, maar dat je vertelt over de hel waarin wij hier leven’.

‘Op last van Kim Il Sung mochten de christenen in de gevangenis nooit hun hoofd oprichten en naar de hemel kijken. De blauwe lucht was voor hun ogen verboden terrein – enkel omdat ze in de hemel geloofden…’


Het is heel indrukwekkend wat Soon Ok Lee schrijft over de christenen in het werkkamp:
‘Ik raakte enorm onder de indruk van het onwankelbare geloof van de christenen. Ze weigerden hun geloof af te zweren. Bij de aankondiging van mijn vrijlating keken 6.000 gevangenen waaronder alle 140 christenen in het kamp naar mij. In hun ogen zag ik grote verwachting. Hun ogen smeekten me om hun getuige te zijn en te vertellen over hun geloof, getuigenis en lijden. Dat straalde uit die ogen. Nooit vergeet ik die duizenden smekende ogen’. De smekende ogen en het levende geloof van de christengevangenen hebben het leven van Soon Ok Lee ook veranderd. Zij reist de wereld af met haar getuigenis. Wij hopen dat door dit boek de Nederlandse kerk in actie komt voor de ruim 400.000 christenen in Noord-Korea en de 200 miljoen vervolgde christenen wereldwijd. OPEN DOORS


Al de bovenstaande teksten zijn afkomstig van de achterzijde van het boek ‘Zij mogen de hemel niet zien’ Het u belangstelling voor dit boek. Onderstaand treft u aanvullende gegevens die uw zoektocht kunnen vergemakkelijken:

Titel:
ZIJ MOGEN DE HEMEL NIET ZIEN
EEN OOGGETUIGENVERSLAG UIT NOORD-KOREA

© 2003 Ark Boeken – VVHS/BKV,
Donauweg 4, 1043 AJ Amsterdam.
Uitgave in samenwerking Open Doors Nederland,
tevens met medewerking van SDOK Nederland.
Geschreven door: Soon Ok Lee.
Vertaald door: Emiel van der Wal.
Copyright text: © 1999 Soon Ok Lee.
Original editin published under the title
‘Kori Upnen Gymseung Deuleui Noonbit’ © 1996, Chunji Media (Seoul).
American edition (used for Dutch translation) published under the title
‘Eyes of the Tailess Animals’ by Living Sacrifie Book Company, P.O. Box 2273,
Bartlesville, OK 74005-2273, USA.
Vormgeving en omslag ontwerp: Remco de Vries.

 

Stof tot
nadenken

Boeken
overzicht

Info over
Noord-Korea

Geen volgend
boek